Danie, które robię od lat i które uwielbiają moi goście. Wspaniale smakuje podane zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
1 kg karkówki
3 duże cebule
30 dag pieczarek
6 łyżek keczupu pikantnego
6 łyżek keczupu łagodnego
Przygotowanie:
- Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 200ºC.
- Przygotować płaskie naczynie żaroodporne (u mnie płyta żaroodporna dołączona do piekarnika).
- Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 1 cm. Lekko rozklepać.
- W miseczce wymieszać keczup pikantny z keczupem łagodnym.
- Kotlety z karkówki posmarować z obu stron mieszanką keczupu łagodnego i pikantnego, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Mięso wstawić do piekarnika. Piec 30 minut z jednej strony. Obrócić i piec kolejne 30 minut.
- Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki lub plasterki.
- Na podpieczonym mięsie ułożyć plasterki cebuli i pokrojone pieczarki. Piec 10 minut. Po tym czasie przemieszać mięso, pieczarki i cebulę. Całość piec do czasu, aż mięso będzie miękkie. Najczęściej 30-40 minut.
Wskazówki:
- czas przygotowania dania wynosi najczęściej 1,5 – 2 godziny i zależy od jakości użytego mięsa oraz grubości kotletów;
- jeżeli zauważymy, że kotlety nie są jeszcze miękkie, a pieczarki i cebula nam się przypiekają, należy przykryć danie folią aluminiową;
- danie wspaniale smakuje podane z ziemniakami, chlebem lub bagietką.
Karkówka z cebulą i pieczarkami