Ciasto dla miłośników pralinek
Rafaello. Delikatny biszkopt nasączony likierem kokosowym,
przełożony masą o tym samym smaku, której słodycz przełamuje
dżem z czarnej porzeczki. Przepis znaleziony w Internecie, przeze
mnie zmodyfikowany.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa:
- 3 bułki kajzerki
- 4,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 p. cukru waniliowego
- 150 g wiórek kokosowych
- 1 kostka masła (200 g)
Dodatkowo:
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 1/2 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
- 4 łyżki likieru kokosowego (u mnie Malibu)
Wykonanie:
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając porcjami cukier.
- Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku. Dokładnie ubić, aż masa będzie gęsta i pojawią się pęcherzyki.
- Mąki przesiać i delikatnie wymieszać z masą.
- Małą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto biszkoptowe. Ciasto piec w temp. 170 ºC przez ok. 30-35 minut (do „suchego patyczka”).
- Upieczony biszkopt wystudzić. Zdjąć papier i przekroić biszkopt na dwa blaty.
Masa:
- Bułki namoczyć w 3 szklankach mleka, zblendować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
- Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę z bułek i wiórek kokosowych. Gotować na małym ogniu mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Masę wystudzić. Utrzeć z masłem (masło i masa muszą mieć temperaturę pokojową).
Przełożenie
ciasta:
- Przegotowaną wodę wymieszać z likierem. Spód biszkoptu nasączyć, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i 2/3 masy. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć pozostałą wodą z likierem i rozsmarować pozostałą część masy.
- Wiórki kokosowe przyrumienić na suchej patelni, wystudzić i posypać nimi wierzch ciasta.Ciasto schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.