Pyszne ciasto o smaku cytrynowym,
z kawałkami ananasa i bitą śmietaną. Pięknie się prezentuje i
wspaniale smakuje. Przepis znalazłam na stronie alicja.przepisy.net.
Wykonanie własne.
Składniki:
Biszkopt
- 4 jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 5 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Białka ubić dodając cukier.
- Gdy piana będzie ubita, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza.
- Mąkę przesiać i wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
- Blachę (24 x 42 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto biszkoptowe i piec w temp. 170ºC przez ok. 25 minut (do „suchego patyczka”).
Krem
cytrynowy:
- 3 cytryny
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka masła (200g)
- 1 puszka ananasów
Wykonanie:
- Wycisnąć sok z 3 cytryn i uzupełnić zimną wodą do 2,5 szklanki. Płyn wlać do garnka, dodać cukier i zagotować.
- Do osobnego naczynia wlać pół szklanki wody i rozmieszać w nim żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i cukier waniliowy. Dodać do gotującej się wody z cytryną i ugotować budyń. Wystudzić.
- Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.
- Pokroić ananasy w kosteczkę i wymieszać z masą.
Krem
śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki (u mnie 30%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Wykonanie:
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z przestudzoną żelatyną.
Dodatki:
- 2-3 paczki herbatników
- ulubiona polewa czekoladowa
Przełożenie ciasta:
- Biszkopt wyjąć z formy, zdjąć papier. Włożyć z powrotem do formy.
- Na biszkopcie rozsmarować warstwę kremu cytrynowego.
- Rozsmarować warstwę bitej śmietany.
- Ułożyć herbatniki i ozdobić polewą czekoladową.