Biszkopt
przełożony masą kajmakową z dodatkiem karmelizowanych pestek
słonecznika oraz herbatników z dodatkiem alkoholu. Ciasto idealne
dla miłośników ciast słodkich, z masami. Przepis pochodzi ze
strony Durszlak.pl.
Biszkopt
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
- Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać małymi porcjami cukier.
- Do piany z białek dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
- Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec w temp. 180ºC przez ok. 30 minut (do „suchego patyczka”).
Karmelizowane
pestki słonecznika
Składniki:
- 250 g ziaren słonecznika
- 1/4 szklanki cukru
- 80g masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w
rondelku i na niewielkim ogniu prażyć, aż masło się wchłonie, a
na ziarnach słonecznika pojawi się skorupka z cukru. Karmelizowane
ziarna słonecznika ostudzić.
Masa
Składniki:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 masło
- karmelizowane ziarna słonecznika
Wykonanie:
Masło zmiksować z kajmakiem.
Dodać ziarna słonecznika, wymieszać.
Polewa
Składniki:
- 3-4 łyżki masła
- 4 łyżki drobnego cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżka śmietany lub mleka
Wykonanie:
Masło, cukier i kakao umieścić
w rondelku i mieszać do połączenia składników. Na koniec dodać
śmietanę lub mleko. Wymieszać.
Dodatkowo:
- 2-3 paczki herbatników
- ok. 100 ml wódki lub rumu
Przełożenie
ciasta
- Ostudzony biszkopt wyjąć z formy, zdjąć papier i z powrotem włożyć do formy. Aby nie był suchy nasączyć np. naparem z herbaty, kawy lub przegotowaną wodą z dodatkiem alkoholu.
- Na biszkopcie rozsmarować masę kajmakową z dodatkiem karmelizowanego słonecznika.
- Na masie ułożyć herbatniki namoczone w alkoholu (wódce lub rumie).
- Całość polać polewą czekoladową.
- Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.