Pyszna zupa kalafiorowa zabielana
śmietaną, z dodatkiem koperku.
Składniki:
- 30 dag kości wieprzowych
- 1 kalafior
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- młody seler (bulwa + 3-4 liście)
- 1 pomidor
- 6 ziemniaków
- 1 mały kubeczek śmietany (12% lub 18%)
- nieduży pęczek koperku
- przyprawa (u mnie „Warzywko”)
- 4 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Do garnka wkładamy kości. Zalewamy wodą i gotujemy do chwili, aż pojawią się szumowiny. Szumowiny zdejmujemy.
- Do gotującego się wywaru dodajemy 2 łyżki przyprawy do zup (u mnie „Warzywko”), liście laurowe, ziele angielskie oraz warzywa: por, obraną bulwę selera, liście selera, obrane korzenie pietruszki. Gotujemy 20 minut.
- Por, bulwę i liście selera oraz pietruszkę wyjmujemy z wywaru.
- Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Pomidora obieramy ze skórki (najlepiej sparzyć i zdjąć skórkę). Warzywa przekładamy do garnka i gotujemy ok. 20 minut.
- Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy drobno pokrojony koperek. Zagotowujemy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.