Ciasto dla miłośników ciast
ucieranych, z dodatkiem bakalii.
Składniki:
- 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
- 1 kostka masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olejek zapachowy (np. cytrynowy, pomarańczowy)
- bakalie (u mnie rodzynki, suszone morele, ananasy i żurawina)
- mąka do oprószenia bakalii
Wykonanie:
- Bakalie drobno pokroić i oprószyć mąką (aby nie opadły w trakcie pieczenia).
- Masło utrzeć ze szczyptą soli.
- Do utartego masła dodać cukier i cukier waniliowy. Dokładnie utrzeć, aż masa będzie gładka i cukier nie będzie wyczuwalny.
- Do masy dodawać po 1 jajku nie przerywając ucierania.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i dokładnie wymieszać.
- Dodać aromat, masę wymieszać.
- Do masy dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
- Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 1 godziny w temp. 180ºC.
- Po upieczeniu ciasto ozdobić - oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Lukier
cytrynowy:
2
łyżeczki soku z cytryny
cukier
puder ok. 1/2 szklanki
Wszystkie
składniki dokładnie utrzeć.