Wspaniałe ciasto
pachnące miodem, z orzechami, kajmakiem i bitą śmietaną. Idealnie
komponuje się z filiżanką mocnej kawy. Moje „must have” wśród
ciast pieczonych na Święta Bożego Narodzenia.
Składniki na
ciasto miodowe:
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki płynnego miodu
- 100 g masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
Wykonanie:
- Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać zimne masło i posiekać.
- Dodać całe jajka, miód, cukier, cukier waniliowy i sodę. Wszystko zagnieść.
- Ciasto podzielić na dwie równe części i wylepić nim 2 blachy (36 x 25 cm).
- Każdą część piec przez ok. 20-25 minut w temp. 180ºC.
Składniki na masę śmietanową:
- 1/2 l śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
- Śmietanę kremówkę schłodzić.
- Ubić na sztywno dodając cukier puder.
- Dodać przestudzoną żelatynę (rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody).
Dodatki:
- 200 g orzechów włoskich
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej
Przełożenie
ciasta:
- Na jednym placku rozsmarować masę śmietanową.
- Przykryć drugim plackiem.
- Wierzch ciasta posmarować masą kajmakową i posypać posiekanymi orzechami.
- Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu.
Porada:
Placki miodowe polecam upiec 2-3 dni wcześniej, a dzień przed
podaniem posmarować masami i ozdobić.