Kolejne
ciasto dla wielbicieli ciast przekładanych, serników i szarlotek.
Bardzo smaczne i efektownie prezentujące się na talerzu.
Składniki na
kruche ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wykonanie:
- Z podanych składników wyrobić ciasto.
- Blachę (24 x 42 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki . Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Składniki na
masę serową:
- 1/2 kg zmielonego sera (ja użyłam sera z wiaderka)
- 3 jajka
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szklanki mleka
Wykonanie:
- Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.
- Dodać ser i ubitą pianę z białek.
- Masę chwilę gotować, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła.
- Budyń rozpuścić w mleku i wlać do sera nie przerywając mieszania. Chwilę gotować.
- Gorącą masę wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim.
Składniki na
masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 1/5 łyżki masła
- 1 galaretka (u mnie agrestowa)
Wykonanie:
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Usmażyć na maśle.
- Do uprażonych jabłek dodać suchą galaretkę i jeszcze chwilę smażyć.
- Masę wyłożyć na kruchy placek i przykryć trzecim plackiem.
- Ciasto polać polewą i dowolnie udekorować.
Polewa
czekoladowa:
- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
Wykonanie:
- Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody.
- Margarynę, cukier, żelatynę i kakao rozpuścić na wolnym ogniu – nie dopuścić do zagotowania.
- Po przestudzeniu dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
Do dekoracji:
- prażone migdały, kolorowa posypka lub wiórki kokosowe
* Przepis pochodzi ze strony alicja.przepisy.net. Wykonanie ciasta
i zdjęcia własne.