Pyszne ciasto z masą
truskawkową, bitą śmietaną i bezą. Idealne na przyjęcia, gdyż
oprócz smaku zachwyca wyglądem.
Składniki na
ciasto kruche:
- 2 ½ szklanki mąki
- 200 g masła lub margaryny
- ½ szklanki drobnego cukru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
- Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło, cukier i żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez ok. 60 min.
- Ciasto dzielimy na połowę i wylepiamy spody dwóch prostokątnych blaszek (20 x 35 cm), wyłożonych papierem do pieczenia.
- Pierwszy spód pieczemy 25 – 30 minut w temp. 1800C.
- Na drugi spód nakładamy bezę, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy 35 minut w temp. 1800C.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1 ½ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 30 - 40 g płatków migdałowych
Wykonanie:
- Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier.
- Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki.
Składniki na masę truskawkową:
- 100 g świeżych lub mrożonych truskawek
- 3/4 szklanki wody
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 budynie waniliowe bez cukru + 3/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
Wykonanie:
- Do garnka wlać 3/4 szklanki wody. Dodać truskawki i cukier. Gotować do miękkości.
- Truskawki zblendować. Do gorących zblendowanych truskawek dodać dwie galaretki i wymieszać.
- Budyń rozcieńczyć w wodzie i dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować.
- Gdy masa ostygnie i zgęstnieje wyłożyć na pierwszy, upieczony placek.
- Ciasto wstawić do lodówki, aby masa truskawkowa zrobiła się sztywna.
Składniki na masę śmietanową:
- 1/2 l śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
- Śmietanę kremówkę schłodzić.
- Ubić na sztywno dodając cukier puder.
- Dodać przestudzoną żelatynę (rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody).
- Masę śmietanową wyłożyć na masę truskawkową.
- Na wierzch wyłożyć drugi placek kruchego ciasta z bezą i wstawić do lodówki.