Rosół jest
chyba najczęściej gotowaną zupą w polskich domach i w każdym
domu smakuje inaczej – w zależności od użytego rodzaju mięsa,
ilości i rodzaju warzyw. Idealnie przygotowany rosół jest
złocisty, klarowny i aromatyczny.
Składniki:
- 2 udka kurczaka lub porcja rosołowa
- nieduży kawałek mięsa wieprzowego (u mnie żeberka)
- nieduży kawałek wołowiny (np. szponder, pręga)
- 4 marchewki
- 3 korzenie pietruszki
- 1 por
- 1 średniej wielkości korzeń selera
- natka pietruszki
- liście selera
- nieduża gałązka lubczyku
- 1 liść kapusty
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- przyprawa „Warzywko” lub inna ulubiona (mieszanka suszonych warzyw)
- ziele angielskie ok. 7-8 ziarenek
- 4 liście ziela angielskiego
- woda 5l
Wykonanie:
- Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowiny.
- Kiedy przestaną wypływać szumowiny, do gotującego się wywaru dodać ziele angielskie, liście laurowe, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, opaloną nad płomieniem (lub na suchej patelni) cebulę, gałązkę naci selera, gałązkę lubczyku, liść kapusty.
- Dodać 2-3 łyżki ulubionej przyprawy (suszone warzywa, przyprawa „Warzywko” itp.). Gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie.
- Wyjąć warzywa z zupy. Rosół doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z makaronem lub lanymi kluseczkami (przepis na blogu), posypany posiekaną natką pietruszki.
Porady: Rosół
należy gotować długo na wolnym ogniu. Aby rosół był klarowny, w
czasie gotowania nie należy dolewać zimnej wody. Garnka nie
przykrywać pokrywką.