Tym razem polecam sos grzybowy,
tradycyjnie przygotowywany w moim domu. Najlepszy wychodzi
przyrządzony z różnych gatunków grzybów np. podgrzybków, kurek,
maślaków. Sos może być podawany z ugotowanymi ziemniakami,
kluskami lub pajdą chleba. Może również stanowić dodatek do
placków ziemniaczanych.
Składniki:
- 1/2 kg świeżych grzybów
- 2 cebule
- 180 g śmietany 12% lub 18%
- 3 łyżki margaryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Grzyby oczyścić, opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą z dodatkiem soli i ugotować.
- Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić w kostkę.
- W rondelku roztopić margarynę. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i smażyć, aż cebula zrobi się szklista.
- Do rondelka przełożyć pokrojone grzyby. Smażyć ok. 10 minut.
- Śmietanę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do smażących się grzybów.
- Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem.