Translate

środa, 11 maja 2016

Sernik wiedeński o smaku cytrynowym

Moje dzieci uwielbiają serniki. Chcąc zadowolić ich podniebienie, szukałam przepisu idealnego – na sernik wspaniały w smaku, wysoki, pachnący, a przy tym delikatny jak puszek. Na taki przepis natrafiłam kiedyś w Internecie. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła, czegoś nie odjęła lub nie dodała :-)



Składniki:
1 wiaderko sera białego (u mnie twaróg sernikowy extra Jana)
10 żółtek
13 łyżek cukru pudru
10 dag masła
11 łyżek mąki pszennej
10 łyżeczek mąki ziemniaczanej
450 ml mleka (u mnie o zawartości tłuszczu 3,8%)
12 białek
1/2 szklanki drobnego cukru
1 olejek cytrynowy
kandyzowana skórka pomarańczowa
lukier (1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki soku z cytryny)

Wykonanie:
  1. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 220ºC.
  2. W rondelku roztapiamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia.
  3. Ser przekładamy do miski, ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem.
  4. Do utartego sera dodajemy płynne masło, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i mleko. Mieszamy krótko mikserem na wolnych obrotach.
  5. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na sztywno.
  6. Białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  7. Dodajemy olejek zapachowy, mieszamy.
  8. Sernik wylewamy na blachę posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą.
  9. Pieczemy przez 5 minut w temp. 220ºC.
  10. Sernik ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i nożem oddzielamy boki od blachy.
  11. Zmniejszamy temperaturę pieczenia (na 180ºC). Sernik wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 30 minut.
  12. Wyjmujemy sernik na 15 minut. Po tym czasie z powrotem wkładamy do piekarnika i znów pieczemy 15 minut.
  13. Sernik wyjmujemy z piekarnika. Zimny posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy.

Wskazówki:
  • do sernika można dodać dowolny olejek zapachowy (cytrynowy, waniliowy, pomarańczowy)
  • smak można wzbogacić dodając rodzynki, wcześniej namoczone i posypane mąką ziemniaczaną (wtedy nie opadają)
  • sernik można zrobić na ulubionym spodzie – wykonanym z pokruszonych herbatników lub na cieście półkruchym (waniliowym lub o smaku czekoladowym)

Popapraniec

Nazwa być może nie zachęca do upieczenia tego ciasta, ale uwierzcie - jest bardzo smaczne, a przy tym kolorowe. Biszkopt wielosmakowy posmarowany orzeźwiającym dżemem, przełożony kremem i ozdobiony płatkami migdałów i czekoladą. Zamieszczony tutaj przepis, trochę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi ze strony mydishesandsweets.wordpress.com. 
 

Składniki na biszkopt:
7 jaj
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 szkl. drobnego cukru
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. maku
2 łyżki ciemnego kakao
1/2 szkl. wiórków kokosowych

Składniki na masę:
250 g masła w temp. pokojowej
3 szkl. mleka
3/4 szkl. drobnego cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:
duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
50 g migdałów w płatkach
100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
  1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy żółtka i ubijamy na gęstą pianę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy olej. Mieszamy. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej części dodajemy mak, do drugiej kakao, do trzeciej wiórki. Każdą z mas delikatnie mieszamy. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia. Łyżką układamy naprzemiennie kolorowe części masy (patrz zdjęcie). 



    Kiedy wszystkie masy są już wyłożone, mieszamy je delikatnie kreśląc „esy-floresy”.


    Biszkopt pieczemy ok. 30 min. w temp. 180ºC (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 części.
  2. Masa: Gotujemy budyń. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy szklankę mleka, w której rozmieszaliśmy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Budyń studzimy. Masło ucieramy. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i ucieramy, aż powstanie jednolity krem.
  3. Przełożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na 2 części. Dolny blat przekładamy do formy, smarujemy połową kremu oraz połową dżemu porzeczkowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, smarujemy resztą kremu oraz dżemem.
  4. Dekorowanie: Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi wierzch ciasta. Całość polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (patrz zdjęcie).