Translate

piątek, 10 czerwca 2016

Zupa kalafiorowa

Pyszna zupa kalafiorowa zabielana śmietaną, z dodatkiem koperku.

 
Składniki:
  • 30 dag kości wieprzowych
  • 1 kalafior
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • młody seler (bulwa + 3-4 liście)
  • 1 pomidor
  • 6 ziemniaków
  • 1 mały kubeczek śmietany (12% lub 18%)
  • nieduży pęczek koperku
  • przyprawa (u mnie „Warzywko”)
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz


Wykonanie:
  1. Do garnka wkładamy kości. Zalewamy wodą i gotujemy do chwili, aż pojawią się szumowiny. Szumowiny zdejmujemy.
  2. Do gotującego się wywaru dodajemy 2 łyżki przyprawy do zup (u mnie „Warzywko”), liście laurowe, ziele angielskie oraz warzywa: por, obraną bulwę selera, liście selera, obrane korzenie pietruszki. Gotujemy 20 minut.
  3. Por, bulwę i liście selera oraz pietruszkę wyjmujemy z wywaru.
  4. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Pomidora obieramy ze skórki (najlepiej sparzyć i zdjąć skórkę). Warzywa przekładamy do garnka i gotujemy ok. 20 minut.
  5. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy drobno pokrojony koperek. Zagotowujemy.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pyszne ciasto z truskawkami


Tym razem polecam ciasto, które bardzo często piekę. Moim zdaniem jedno z najprostszych, najszybszych i najsmaczniejszych. Ciasto maślankowe z truskawkami :-)


Składniki:

Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka oleju
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy lub olejek waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kg truskawek (lub inne owoce: jagody, wiśnie, brzoskwinie)

Na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- ok. 1/2 kostki margaryny

Wykonanie:
1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy lub olejek, olej i maślankę. Miksujemy.
2. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
3. Ciasto wylewamy na blachę posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką lub bułką tartą. Na cieście układamy truskawki (lub inne ulubione owoce).
4. Posypujemy kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę należy zagnieść).
5. Ciasto pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).