Translate

środa, 15 czerwca 2016

Ciasto cytrynowe z ananasem

Pyszne ciasto o smaku cytrynowym, z kawałkami ananasa i bitą śmietaną. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Przepis znalazłam na stronie alicja.przepisy.net. Wykonanie własne.






Składniki:

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
  1. Białka ubić dodając cukier.
  2. Gdy piana będzie ubita, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza.
  3. Mąkę przesiać i wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
  4. Blachę (24 x 42 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto biszkoptowe i piec w temp. 170ºC przez ok. 25 minut (do „suchego patyczka”).

Krem cytrynowy:
  • 3 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła (200g)
  • 1 puszka ananasów
Wykonanie:
  1. Wycisnąć sok z 3 cytryn i uzupełnić zimną wodą do 2,5 szklanki. Płyn wlać do garnka, dodać cukier i zagotować.
  2. Do osobnego naczynia wlać pół szklanki wody i rozmieszać w nim żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i cukier waniliowy. Dodać do gotującej się wody z cytryną i ugotować budyń. Wystudzić.
  3. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu.
  4. Pokroić ananasy w kosteczkę i wymieszać z masą.

Krem śmietankowy:
  • 500 ml śmietany kremówki (u mnie 30%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
Wykonanie:
  1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić.
  2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z przestudzoną żelatyną.

Dodatki:
  • 2-3 paczki herbatników
  • ulubiona polewa czekoladowa

Przełożenie ciasta:
  1. Biszkopt wyjąć z formy, zdjąć papier. Włożyć z powrotem do formy.
  2. Na biszkopcie rozsmarować warstwę kremu cytrynowego.
  3. Rozsmarować warstwę bitej śmietany.
  4. Ułożyć herbatniki i ozdobić polewą czekoladową.




Łabędzi puch

Ciasto dla miłośników pralinek Rafaello. Delikatny biszkopt nasączony likierem kokosowym, przełożony masą o tym samym smaku, której słodycz przełamuje dżem z czarnej porzeczki. Przepis znaleziony w Internecie, przeze mnie zmodyfikowany.




Składniki:

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa:
  • 3 bułki kajzerki
  • 4,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 p. cukru waniliowego
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 1 kostka masła (200 g)

Dodatkowo:
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody
  • 4 łyżki likieru kokosowego (u mnie Malibu)

Wykonanie:

Biszkopt:
  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając porcjami cukier.
  2. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku. Dokładnie ubić, aż masa będzie gęsta i pojawią się pęcherzyki.
  3. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać z masą.
  4. Małą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto biszkoptowe. Ciasto piec w temp. 170 ºC przez ok. 30-35 minut (do „suchego patyczka”).
  5. Upieczony biszkopt wystudzić. Zdjąć papier i przekroić biszkopt na dwa blaty.

Masa:
  1. Bułki namoczyć w 3 szklankach mleka, zblendować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę z bułek i wiórek kokosowych. Gotować na małym ogniu mieszając, aż masa zgęstnieje.
  3. Masę wystudzić. Utrzeć z masłem (masło i masa muszą mieć temperaturę pokojową).

Przełożenie ciasta:
  1. Przegotowaną wodę wymieszać z likierem. Spód biszkoptu nasączyć, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i 2/3 masy. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć pozostałą wodą z likierem i rozsmarować pozostałą część masy.
  2. Wiórki kokosowe przyrumienić na suchej patelni, wystudzić i posypać nimi wierzch ciasta.
    Ciasto schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.