Translate

czwartek, 3 listopada 2016

Ciasto z masą truskawkową

Pyszne ciasto z masą truskawkową, bitą śmietaną i bezą. Idealne na przyjęcia, gdyż oprócz smaku zachwyca wyglądem.



Składniki na ciasto kruche:
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
  1. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło, cukier i żółtka. Siekamy wszystko nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez ok. 60 min.
  3. Ciasto dzielimy na połowę i wylepiamy spody dwóch prostokątnych blaszek (20 x 35 cm), wyłożonych papierem do pieczenia.
  4. Pierwszy spód pieczemy 25 – 30 minut w temp. 1800C.
  5. Na drugi spód nakładamy bezę, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy 35 minut w temp. 1800C.

Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 30 - 40 g płatków migdałowych
Wykonanie:
  1. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier.
  2. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. 

Składniki na masę truskawkową:
  • 100 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 budynie waniliowe bez cukru + 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
Wykonanie:
  1. Do garnka wlać 3/4 szklanki wody. Dodać truskawki i cukier. Gotować do miękkości.


  2. Truskawki zblendować. Do gorących zblendowanych truskawek dodać dwie galaretki i wymieszać.
  3. Budyń rozcieńczyć w wodzie i dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować.


  4. Gdy masa ostygnie i zgęstnieje wyłożyć na pierwszy, upieczony placek.
  5. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa truskawkowa zrobiła się sztywna.

Składniki na masę śmietanową:
  • 1/2 l śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
  1. Śmietanę kremówkę schłodzić.
  2. Ubić na sztywno dodając cukier puder.
  3. Dodać przestudzoną żelatynę (rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody).
  4. Masę śmietanową wyłożyć na masę truskawkową.
  5. Na wierzch wyłożyć drugi placek kruchego ciasta z bezą i wstawić do lodówki. 



Ciasto z masą serowo-jabłkową

Kolejne ciasto dla wielbicieli ciast przekładanych, serników i szarlotek. Bardzo smaczne i efektownie prezentujące się na talerzu.

 

Składniki na kruche ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Wykonanie:
  1. Z podanych składników wyrobić ciasto.
  2. Blachę (24 x 42 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ciasto podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki . Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.


Składniki na masę serową:
  • 1/2 kg zmielonego sera (ja użyłam sera z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
Wykonanie:
  1. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.
  2. Dodać ser i ubitą pianę z białek.
  3. Masę chwilę gotować, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła.
  4. Budyń rozpuścić w mleku i wlać do sera nie przerywając mieszania. Chwilę gotować.
  5. Gorącą masę wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim.

Składniki na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/5 łyżki masła
  • 1 galaretka (u mnie agrestowa)

Wykonanie:
  1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  2. Usmażyć na maśle.
  3. Do uprażonych jabłek dodać suchą galaretkę i jeszcze chwilę smażyć.
  4. Masę wyłożyć na kruchy placek i przykryć trzecim plackiem.
  5. Ciasto polać polewą i dowolnie udekorować.

Polewa czekoladowa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
Wykonanie:
  1. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody.
  2. Margarynę, cukier, żelatynę i kakao rozpuścić na wolnym ogniu – nie dopuścić do zagotowania.
  3. Po przestudzeniu dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
Do dekoracji:
  • prażone migdały, kolorowa posypka lub wiórki kokosowe

* Przepis pochodzi ze strony alicja.przepisy.net. Wykonanie ciasta i zdjęcia własne.