Translate

czwartek, 10 listopada 2016

Sos grzybowy

Tym razem polecam sos grzybowy, tradycyjnie przygotowywany w moim domu. Najlepszy wychodzi przyrządzony z różnych gatunków grzybów np. podgrzybków, kurek, maślaków. Sos może być podawany z ugotowanymi ziemniakami, kluskami lub pajdą chleba. Może również stanowić dodatek do placków ziemniaczanych.



 

Składniki:
  • 1/2 kg świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • 180 g śmietany 12% lub 18%
  • 3 łyżki margaryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
  1. Grzyby oczyścić, opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą z dodatkiem soli i ugotować.
  2. Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić w kostkę.
  3. W rondelku roztopić margarynę. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i smażyć, aż cebula zrobi się szklista.
  4. Do rondelka przełożyć pokrojone grzyby. Smażyć ok. 10 minut.
  5. Śmietanę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do smażących się grzybów.
  6. Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem.

Rosół

Rosół jest chyba najczęściej gotowaną zupą w polskich domach i w każdym domu smakuje inaczej – w zależności od użytego rodzaju mięsa, ilości i rodzaju warzyw. Idealnie przygotowany rosół jest złocisty, klarowny i aromatyczny. 




 
Składniki:
  • 2 udka kurczaka lub porcja rosołowa
  • nieduży kawałek mięsa wieprzowego (u mnie żeberka)
  • nieduży kawałek wołowiny (np. szponder, pręga)
  • 4 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 1 por
  • 1 średniej wielkości korzeń selera
  • natka pietruszki
  • liście selera
  • nieduża gałązka lubczyku
  • 1 liść kapusty
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa „Warzywko” lub inna ulubiona (mieszanka suszonych warzyw)
  • ziele angielskie ok. 7-8 ziarenek
  • 4 liście ziela angielskiego
  • woda 5l

Wykonanie:
  1. Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowiny.
  2. Kiedy przestaną wypływać szumowiny, do gotującego się wywaru dodać ziele angielskie, liście laurowe, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, opaloną nad płomieniem (lub na suchej patelni) cebulę, gałązkę naci selera, gałązkę lubczyku, liść kapusty.
  3. Dodać 2-3 łyżki ulubionej przyprawy (suszone warzywa, przyprawa „Warzywko” itp.). Gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie.
  4. Wyjąć warzywa z zupy. Rosół doprawić solą i pieprzem.
  5. Podawać z makaronem lub lanymi kluseczkami (przepis na blogu), posypany posiekaną natką pietruszki.
Porady: Rosół należy gotować długo na wolnym ogniu. Aby rosół był klarowny, w czasie gotowania nie należy dolewać zimnej wody. Garnka nie przykrywać pokrywką.