Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki tortowej
1 budyń czekoladowy bez cukru
Placek makowo-kokosowy:
5 białek
1/2 szklanki drobnego cukru
10 dag wiórek kokosowych
1 szklanka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
5 żółtek
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
6 łyżek cukru pudru
1 l mleka
Dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
2 jasne galaretki (u mnie pomarańczowa)
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka
i ubijać do momentu, aż masa stanie się puszysta i zaczną
pojawiać się pęcherzyki powietrza.
Dodać mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia i budyń czekoladowy. Delikatnie wymieszać.
Piec ok. 30-40 minut w temp. 180ºC.
Po
wystygnięciu biszkopt przekroić na 2 części.
Placek
makowo-kokosowy:
Białka
ubić na sztywną pianę.
Dodać
resztę składników, masę delikatnie wymieszać i przelać na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec
ok. 20 minut w temp. 180ºC.
Masa:
Mleko
i cukier zagotować.
Dodać
żółtka wymieszane ze śmietaną. Wlać do mleka i zagotować.
Odstawić
na ok. pół godziny. Odcedzić przez gęste sito.
Utrzeć
masło z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.
Przełożenie
ciasta:
Pierwszy
blat ciemnego biszkoptu posmarować połową masy.
Przykryć
plackiem makowo-kokosowym.
Posmarować
resztą masy i przykryć drugim blatem biszkoptu.
Na
cieście ułożyć okrągłe biszkopty i zalać galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz