Składniki:
- 2
duże filety z kurczaka
- ½
łyżeczki soli
- 1
łyżeczka pieprzu cayenne
- 1
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Składniki
na ciasto naleśnikowe:
- 1
duże jajko
- ½
szklanki mleka
- 1
szklanka mąki pszennej
- ½
łyżeczki soli
- 1
łyżeczka pieprzu cayenne
- 1
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Dodatkowo:
-
1 szklanka mąki pszennej
- 2
łyżki mąki ziemniaczanej
- olej
do głębokiego smażenia (najlepiej rzepakowy)
Wykonanie:
1.
Filety z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić
na małe kawałki i włożyć do miski.
2.
Przyprawy (sól, pieprz cayenne i słodką paprykę) wymieszać
i natrzeć nimi każdy kawałek mięsa. Stripsy wstawić do lodówki
– na minimum 1 h – aby przeszły aromatem przypraw.
3. Sporządzić ciasto
naleśnikowe. Jajko wbić do miski, dodać mleko, mąkę i przyprawy.
Wszystko razem dobrze zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję
gęstej śmietany.
4. Do woreczka wsypać 1
szklankę mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszać.
5. Kawałki kurczaka maczać
w cieście, osączyć, a następnie wkładać niewielkimi partiami do woreczka z
mąkami i potrząsać. Tak, aby każdy kawałek kurczaka był dobrze
obtoczony w mące.
6. Na głębokiej patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Wkładać po kilka kawałków stripsów i smażyć do zrumienienia.
6. Na głębokiej patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Wkładać po kilka kawałków stripsów i smażyć do zrumienienia.
7. Usmażone kawałki
kurczaka osączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku papierowym) i
przełożyć na talerz.