Kuchnia węgierska należy do
najlepszych kuchni Europy. Bazuje na mięsie, sezonowych warzywach,
chlebie i przyprawach (słodkiej i ostrej papryce, czosnku, cebuli).
Jest połączeniem tradycyjnych dań kuchni chłopskiej,
przygotowywanych w żeliwnych kociołkach oraz potraw goszczących
na stołach dawnej węgierskiej arystokracji. Doszukać się w niej można
wpływów kuchni francuskiej oraz tureckiej (osmańskiej). Wśród
dań narodowych znajdziemy:
Gulyásleves (zupę gulaszową), Pörkölt (gulasz węgierski),
Lángos (langosze) czy Halászlé (zupę rybną).
W moim domu na
stole najczęściej gości zupa gulaszowa – aromatyczne danie jednogarnkowe, którego głównymi składnikami obok mięsa są papryka
i pomidory.
Składniki:
- 40 dag wołowiny
- 2 cebule
- 7-8 ząbków czosnku
- 8 ziemniaków
- 2 czerwone słodkie papryki
- koncentrat pomidorowy (190 g) lub 4 duże dojrzałe pomidory
- oryginalna węgierska pasta gulaszowa (Gulyáskrém csípős)
- 4 łyżki smalcu
- sól, pieprz, papryka w proszku (ostra, słodka)
Wykonanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy na lekko złoty kolor.
- Mięso kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy często mieszając.
- Mięso przekładamy do garnka.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i krótko podsmażamy na patelni, na której smażyliśmy mięso. Przekładamy do garnka z mięsem.
- Całość podlewamy 3l wody. Dodajemy 3 łyżki pasty gulaszowej i gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do gotującej się zupy. Całość gotujemy około 15-20 minut.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy lub 4 obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie papryką (słodką lub ostrą według uznania), gotujemy jeszcze na wolnym ogniu 10 minut.