Składniki:
600 g mięsa mielonego z indyka
2 bułki kajzerki
1 szklanka ciepłego mleka
2 małe jajka
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie (wedle uznania)
mąka do obtaczania klopsów
tłuszcz do smażenia (np. olej)
1 mała śmietana 18%
1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
pęczek koperku
bulion lub przyprawa uniwersalna typu "Warzywko"
Przygotowanie:
Bułki namoczyć w ciepłym mleku, zmiksować (ja używam blendera).
Dodać mielone mięso, jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Dobrze wyrobić masę. Gdyby była za rzadka, dodać trochę bułki tartej.
Formować klopsy, obtaczać w mące i smażyć na złoto na tłuszczu.
Klopsy przełożyć do garnka, zalać bulionem (ew. gorącą wodą dodając łyżkę przyprawy uniwersalnej). Gotować około 20 minut. Ugotowane klopsy wyjąć na półmisek.
Przygotować sos śmietanowo-koperkowy:
Do śmietany rozrobionej z zimną wodą (ok. 1/3 szklanki) i mąką dodać chochelkę gorącego bulionu. Wymieszać, wlać do garnka z gotującym się na wolnym ogniu bulionem. Dobrze wymieszać.
Koperek drobno posiekać, dodać do sosu. Sos zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Do sosu dodać klopsy i pogotować 2-3 minuty. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami z wody.