Translate

niedziela, 6 kwietnia 2025

Klopsy w sosie śmietanowo-koperkowym

 


Składniki:

600 g mięsa mielonego z indyka

2 bułki kajzerki 

1 szklanka ciepłego mleka

2 małe jajka

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie (wedle uznania)

mąka do obtaczania klopsów

tłuszcz do smażenia (np. olej)

1 mała śmietana 18%

1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

pęczek koperku

bulion lub przyprawa uniwersalna typu "Warzywko"

 

Przygotowanie:

Bułki namoczyć w ciepłym mleku, zmiksować (ja używam blendera).

Dodać mielone mięso, jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Dobrze wyrobić masę. Gdyby była za rzadka, dodać trochę bułki tartej. 

Formować klopsy, obtaczać w mące i smażyć na złoto na tłuszczu.

Klopsy przełożyć do garnka, zalać bulionem (ew. gorącą wodą dodając łyżkę  przyprawy uniwersalnej). Gotować około 20 minut. Ugotowane klopsy wyjąć na półmisek.

Przygotować sos śmietanowo-koperkowy:

Do śmietany rozrobionej z zimną wodą (ok. 1/3 szklanki) i mąką dodać chochelkę gorącego bulionu. Wymieszać, wlać do garnka z gotującym się na wolnym ogniu bulionem. Dobrze wymieszać.

Koperek drobno posiekać, dodać do sosu. Sos zagotować, doprawić solą i pieprzem.

Do sosu dodać klopsy i pogotować 2-3 minuty. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami z wody.